Monday, June 22, 2009

Busu's Family go to Umrah




Today, busu and his family which is busu, uda, ezzah, ashman, baby, ejin , aimar and two helpers, kak eka and nopi fly to Mekah for umrah..lucky to the helpers..dapat pegi jejakkan kaki dkt tanah haram ikut majikan..best

Last Saturday, all of them study about the umrah with hj Jamli (ntah btul ke x eja ni) at Masjid Bukit Baru...after lunch, they went to Bukit Baru to rest la..penat kan belaja.. comel btul ejin dan sume yg lain2 pakai all the jubah's outfit...sopan je masing2. menyesal plak tak amik gambar diorang.But, yang penting alhamdulillah sbb nk g Mekah kan..

Today abah(my grandfather), mak(my grandmother), ibulong, ayahlong, adik nadz, husna, pakngah and his wife hantar busu sume naik bas nk g KLIA..

Busu, nnt doakan la kitorang ni..anak-anak buah busu dapat jodoh cepat (gatai dah ke??wakaka), dimurahkan rezeki, and kurus selalu..hehe..and doakan la yg baik-baik sume..
Amin....

RUKUN-RUKUN UMRAH

1. Berihram (Berniat melakukan umrah)
2. Tawaf
3. Sa'i
4. Tahallul
5. Tertib

WAJIB-WAJIB UMRAH

1. Berihram serta berniat umrah di Miqat yang ditentukan.
2. Menjauhi segala perkara yang dilarang semasa dalam ihram.

SUNAT-SUNAT UMRAH

1. Mandi sunat untuk Ihram
2. Sembahyang sunat Ihram
3. Sembahyang sunat Tawaf
4. Mengucup Hajarul Aswad
5. Bertalbiyah.

p/s : Nak pegi honeymoon dekat Mekah...


Tengganu Kite.....Hooray




Trip to terengganu by Jabatan Kejuruteraan Elektrik Politeknik Merlimau dedicated to the lecturer of JKE from 17 Jun 2009 till 19 Jun 2009. Actually 1st objective is to visit Stesen Janakuasa di Paka, Terengganu.But, sambil menyelam minum air la.hehe..alang-alang dah sampai terengganu berjalanlah kami yg seramai 33 org ini..

Pagi yang terang, kini sudah gelap..Kami betolak dr poli merlimau malam 17 hb pukul 10, cnfrm tdo dalam bas, sume org membuat peta masing2 a (huhu) and sampai Kemaman pukul 4 pagi.

Hanim:Best student beb...naik bas mmg excellent..xde bising2 ni.tp bile turun bas je, mak ai...culture shock.mmg xtahan..wakaka..hanim, mahapkan aku.

Amrah: 2nd best student. naik2 bas je headphone mu di kepala mu amrah...so, pape yg kami yg lain2 ni mencarot, xde nye nk dgr...skit2 je la.malu2 cm2.mmg mng a hanim si best student...hehe

Ima: Pooojaaan en mail..huhu..mmg slalu kene sakat ngn si usop, zamri n ramai2 yg masuk air terapung2 tu..tp bak kate en mail, ko mmg comeeeeellll la ima..hehehe

Dalam bas, nk wat cmne ktrg ni duduk ngn lecturer2 lelaki...masuk air terlebih skit a masing2..bising jugak la, riang ria la katekan..so nk mintak maaf to all the staff yg go together kalau mase tido di ganggu oleh kami2 yg riang ni...maaf ye...heh

Aktiviti diteruskan dgn breakfast, tdo dalam bas finall
y sampai stesen janakuasa tu. after all the activities and taklimat from the engineer from there, we go to Perkampungan Islam di Kuala Terengganu.

Now, it's time for take picture...and enjoy!!!Apalagi, cik hanim, ima, amrah and me pon bergambar sakan la..nnt leh tgk dlm slide all the gambar..Yg jd director Hanim tau..hehe..bakat terpendam ke hanim???ke mmg teringin nk jd director xbertauliah ni..hehe..

Then, trip diteruskan with check in at Hotel Seri Malaysia Kuala Terengganu..wah!!!heaven nye dapat katil and all the food di hotel...sedap ke makanan??belasah je..janji mkn and kenyang. mmg kuat mkn btul haku..hehehe...no no no no..(wif the jari tau-org-org dalam bas paham,wakakaka)..dapat katil mmg best wei sbb sakit segala jenis tdo dalam bas ni..

Malam tu we fill up the activity wif tdo and ngumpat...uishhh!!!sgt letih..esoknye after breakfast, time to shopping..pegi la pasar payang..uishh..shopping sakan sume org..beli la segala jenis kain2 yg xde dkt tmpt selain tengganu, the batik, tudung n periuk(refer to hanim)...hehehe...

So, disebabkan hari jumaat shopping ni limited je la time nye..as usual kami berempat mmg punctual, pukul 11 dh sampai bas..tp yang lain xnaik lg.busy shopping la tu..kitorang pon pelagi sbb xde mate2 nk memerhati mase 2..selamat a kitorang karaoke lime buah kot lagu cm2..tp, bile de je org2 lain dh menjengah ke bas..malu la nk nyanyi..thanks to abg bas yg berdue melayan karenah kitorang ni..hehe..

At last, kami semua gerak pulang ke merlimau...sampai PMM pukul 11 malam sbb bnyk la berhenti n rilek2 je bwk bas abg bas ni..

Best nye jalan-jalan...arghhh...

Ni link tok all the pictures at terengganu:

http://picasaweb.google.com/nabilahmazalan/Terengganu?feat=directlink




Saturday, June 20, 2009

Story of an Innocent Girl

There is one scenario. A group of three friends live in one island who is Abu, Ali and Akot. They are very close, kawan baik la katakan. Suddenly there is one girl that appears in their life, Ayu. Very interesting girl. Very sweet and smart.

Abu: a guy that is so cool, smart and matured. He just breaks with his girlfriend a month ago. He is so lonely.

Ali: A guy that is very romantic, sensitive and has a good heart. This guy has been engaged and will be married in six month from now. But, all of a sudden he feels that he is lonely because he always argued with his tunang.

Akot: A single guy that looking for the right girl to be his sweetheart.

This girl sgt menarik perhatian this three guy. So in their heart, dalam diam-diam, they decide to give a try at this girl. Manela tau Ayu ni layan plak kan.

1st incident: Abu start dulu. After 3 month they being friends, like a couple yg just start to like each other, Abu realize that he Ayu is not his type. He is not sincere with his feeling. He just so lonely and need someone to flirt. So, he decided to cooled down and leave this gal without telling anything to this girl.

2nd incident: Ali plak yg nk give a try. One night he confessed with the girl that he really admired her and like her. First time he saw Ayu, he really menyesal because he just engaged one month before he meet Ayu. So, now he wants Ayu to be his lover even though he has a fiancĂ©e. After one month they’re being lovers, Ayu left him. Ayu realize that she will be devastated one day...

3rd incident: Now it’s Akot’s turn. He confused with his feeling. He like Ayu or not. haha..So, he flirt around with Ayu…but, Ayu is not his type and not in his list. Not as pretty as he want..Not as fairer as he wants..huishhh….confused Akot ni..

Ayu: Aku sedih la…kenapa all this guy just want to take advantage to me???sekadar menghilangkan sunyi je..untuk menghibur je eh.. :’’(

Moral of the story, kalau dari mula lagi rasa perasaan tak stabil, kenapa hendak mempermainkan perasaan Ayu. Hargailah ape yang ade...Untuk Akot plak, jadilah seorang yang matang, jangan asyik nk flirt je…kesian Ayu. To Abu, Ali and Akot and everybody, jangan mengambil kesempatan dengan kebaikan seseorang.

'Basically we are all alone, Needing each other, one by one. Some people fill the loneliness with love, work and social life. In the relationship, people fill the loneliness with keep trying and trying. Attraction appears when you feel that the guy is handsome and the girl is pretty.But love is exist when two soul become one'

Perhatian: cerita ini tiada kaitan dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia ataupun yang belum lahir lagi..Untuk pengajaran sahaja. Sekian terima kasih.

Wednesday, June 10, 2009

ADA APA PADA NAMA

Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda’ r.a. katanya, Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu.”

What's in a name ("nama" in Malaysia)? That was what Shakespeare said. The term Nama here does not mean the tribe Nama, a tribe in the South of Africa, name is a term that is used to call among the human beings to differentiate them from the others. Name shows the real identity of a person, from where s/he is from, what is his/her background, what is his/her social status, etc.

Nama seseorang melambangkan tentang peribadi seseorang. Setuju tak??? I’m really agreed about this. Memilih nama yang bersesuaian adalah sangat dituntut dalam Islam. Memilih nama perlu ada tujuan. Kan memanggil nama seseorang itu adalah doa. So, kalau nak makna nama kita itu lengkap, heh…panggilah dengan nama yang penuh..

Setiap dari kita tentu ada maksud di sebalik nama yang telah diberi oleh kedua iba bapa tersayang. Nabilah bermaksud yang cerdik dan menarik.(hehe-macam tak percaya plak)… Kita sendiri boleh menilai kesahihan dalam pemilihan nama ini…Yang penting panggilan itu adalah doa setiap orang yang menyebut nama kita. Try cek maksud nama masing-masing. Synchronize x??

Contohnya jika seorang anak itu namanya ‘Mujahid’ yang bermaksud seorang pejuang atau orang yang berjihad, setiap orang akan memanggilnya dengan gelaran pejuang. Secara tidak langsung dia didoakan untuk menjadi pejuang pada jalan Allah swt. Sebaliknya jika seorang itu dinamakan dengan nama ‘Hazan’ yang bermaksud Berdukacita, setiap orang akan memanggilnya sebagai seorang yang sedang sedih dan berdukacita. Secara tidak langsung pangilan demi panggilan itu boleh memberikan kesan kepadanya.

NAMA ARAB YANG MAKNANYA TIDAK ELOK

Narul (neraka), Zaniah (penzina perempuan), Zani (penzina lelaki), Khinzir (babi), Zakar (kemaluan lelaki), Faraj (kemaluan perempuan), Wati (persetubuhan).

Kesimpulannya, ibu bapa yang bakal menyambut bayi perlu membuat persediaan awal tentang pemilihan nama anak mereka. Minta petunjuk dari Allah tentang pemilihan nama. Persediaan seperti, membanyakkan bacaan al-Quran, berzikir dan bertafakur serta mencari nama yang sesuai untuk anak perlu diutamakan. Sebagai pendidik, ibu dan bapa tidak boleh mengambil lewa soal-soal ini. Ingatlah, apa yang disemai hari ini, itulah yang akan dituai esok hari.