Monday, December 20, 2010

Entry Kasih Sayang




Hmmm….lagi sebulan nk tamatkan zaman bujang…ekceli..entry ni xde la nk cliché sgt nk cite pasal excited n sdey tngglkan zaman bujang..

Amat berat nak menulis..entry ni khas utk my family…

Semenjak aku bertunang dan berpakwe sebelum tunang la…klu blk putrajaya je selalu keluar..saya tau saya asyik2 keluar..ibu selalu bising..tp nk buat mcm mane…nk satisfied kan hati sume org ssh kan…yg paling dirindui adalah adik ku…adik nisa...

Dik, klu boleh akak xnk pon keluar selalu,akak kalau boleh nk ddk rumah spend mase ngn sume orang..tp yg lg 1 ni pon perlukan perhatian.cmne eh nk explain,ntah la...klu la akak keje dekat2 sane...mmg x macam ni kot..blk umh weekend..mase tu la nk kuar beli brg,nk tmn en tunang,nk spend mase ngn family..

ada mcm2 jenis manusia dlm dunia ni..klu la tunang akak jenis yg xpeduli pada akak,pon xbgs jgk kan..klu die jenis yg selalu nk berkepit,pon xbgs jgk kan..tp klu xpeduli sdey la plak kan..kadang2 tu akak try jgk nk blk awal,mmg pon blk lepas bp jam je kua.mngkn bnd2 kecik ni kite xnmpk..

Bile blk umh,ingt leh borak2 ngn adik,tp adik plak moody,sorry...mst sbb akak slalu xde kan dkt umh..asyik nk kuar je...teruk perangai akak..akak paham...I love u so much...u're my best friend..forever n ever..akak rindu gelak tawe kite same,pki bj ala2 same...org kate kembar,walau pon xkembar,kite ttp same...adik rase ape,akak rase...pasal ur study,doa byk2,rezeki masing2,kite xtau...mmg kite plan,tp Allah yg tentukan...sebaik2 plan kite,plan Allah lagi Hebat.pasal jodoh plak, ada sebab Allah x temu kan kite ngn jodoh kite secepat mungkin...takdir,jodoh, pertemuan, dan ajal dah tertulis dh...yg penting doa...pada Allah kite mntk tolong ok..

Walaupon akak xperfect,pandai ckp je,x buat pon, tp akak tulis utk periangatan semua termasuk akak...really miss u..klu kecik ati ngn akak,akak minta maaf..sob sob....sdey plak..huhu

Pada en tunang plak,klu ckp nnt dh kawin leh same...die sensitif plak,serba salah saye dibuatnye...kecik hati...xpe,sy akan selalu paham awak..en tunang memerlukan sokongan dr saye utk ape yg die lakukan skrg..sy nk en tunang berjaya,buktikan yg awak leh berjaya..u r become my hubby..kite belajar bersama2 tentang diri masing2 k..yg penting, awk akan selalu dpt sokongan dr saye...i love u so much..

Utk ibu saye...rindunye..love u so much..nk buat mcm mn kan...xlame lg nabilah dh xleh nk mcm skrg...nabilah nk jadi isteri dan ibu yg baik to my husband n anak2 mcm ibu dh didik anak2 nye dgn hebat.u're my sunshine...nk buat mcm mn kan...xlame lg nabilah dh xleh nk mcm skrg...kene ikut suami plak..harap2nye my hubby boleh bertimbang rasa kan...i trust u are very compromise with me.thanks sbb paham...hihi..jiwang la plak...wakaka

Adik faiz,hahaha...always manje...ko jgn asyik nk enjoy je...nnt klu akak2 n abg2 dh berfamily,ssh nk pay attention dkt ko..ibu n ayah bukan kuat lg...xpe2,perjalanan ko masih jauh..jadi org yg berguna pada diri sendiri,keluarga n masyarakat...ko boleh kistan...hehe...marah faiz akak panggil kistan...love u too...hihi

Abg ahmad, aku paham tntng komitmen ko pada family baru,nur adalah isteri,kakak ipar,n menantu yang baik..xpernah merungut pon...jg die elok2 k...hehe...kene buli je ngn adik2 ipar....i love both of you...

Ayah,hmmm...wali saye...ayah,nabilah mntk maaf ye segala apa yg nabilah dh buat..nnt mst rindu ayah kejutkan bgn subuh,byk lagi la..byk lg yg dirindui...xtertulis rasenye...nnt klu emosi dh stabil,nabilah tulis byk2 lg k...i love you

Entry ni dh bertambah emosi,nk banjir dh ni...huhu...walaupon aku ni kasar,hati kace beb..hehe...really miss my family...my clans,geng bukit baru,geng malim,geng melaka perdana,geng maksu...we love you so much..sdey la plak...hope dpt gak mcm skrg ni after married...doakan akak n amin berjaya bentuk satu keluarga yg baik..Amin...


Tuesday, November 16, 2010

Shopping to Bandung

Hi u alls,hihi....over la cik nabilah ni...Actually almost one month dh ke Bandung ni.but,br nak hapdate...pemalas betul nk menaip ni...haha...i go with nana,emi,yan,caen,n madah from 15.10.2010 till 17.10.2010..bestnye shopping here..shopping smpi xingat nk lunch..shopping utk kawin.beli kain,tudung,telekung all the things...hmmm,nnt hapdate lg k..gambar pon nnt i letak utk u alls...best kan jalan2..n 1 more things en tunang yg blanje g sane..hehe

Monday, August 16, 2010

Blurrrr....bebel...Bell...

wah wah wah...sangat la lame tidak menghapdate ini blog..hihi...i bz la u all's...bz ke???dh bulan ramadhan dh kan???selamat menjalani ibadat berpuasa kepada semua...
Hari ni bermula berpose di perantauan,rantau la sgt merlimau ni..hihi..setelah bercuti dr first pose lg..hmmm,cuti yg menyeronokkan tapi penat la skit..as usual, blk dr cuti lebih dr 3 hari mulela xsihat nye...xpaham betul...sistem imune xbrp nk kuat la aku ni..
Mase bercuti di syurgaku putrajaya,ibu suggest kan bende baik ni untuk diminum as a supplement..monavie namenye...http://monaviethegreat.blogspot.com/
Acai beri...ha???ape 2???ala,macam innershine tu..tp ni pati yg pekat punye..botol besar.kalau sorang makan sebulan bertahan.tgk perubahan dekat muka ibu.nmpk kendur2 dkt muke ibu dh naik,ala-ala tegang la..berseri2..byk la lg kebaikan nye..klu de skt2 sendi pon leh baik,try la bc blog tu klu berminat.aku bukan ejen pon,just nk share kebaikan nye.jiran yg jual...
Untuk bulan pose ni sesuai la untuk bg kite bertenaga..xla melepek je bdn tu...hehe...
Ok la...till then..Da~~~Selamat berbuka...

Friday, March 12, 2010

Ohhh....Ibu..and All Ibu, I love you


Ganjaran Pahala bagi Wanita yang menguruskan Anak..
1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 solat wanita yang tidak hamil
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi suatu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.
5. Wanita yang beri susu badannya kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri satu tahun pahala solat dan puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup dua tahun maka malaikat di langit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidurnya kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan apabila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

Alhamdulillah, besar kan pengorbanan ibu...Jangan derhaka...

Tuesday, March 9, 2010

Medan pulak.....







Tersebutlah kisah empat sekawan, bella, madah, cda n ina...so lovely fren..empat sekawan ini telah merancang untuk mengadakan berjalan ke oversea..over the sea la...so, pada 26/2 smpi 28/2 empat sekawan bertolak ke medan menaiki jet pejuang air asia terletak di Lcct, Sepang...hihihi..pasai aku skema benar ni??Samapai dkt sane, Seduania Travel Agency fetch us and pak Udin jadi tourist guide..(madah panggil Pak Budin, nama Kamaruddin, mn dtg Budin ntah,hehe)..First day go to Lake Toba..sejuk malam2..siang panas la, almaklumla musim panas..hotel ok la...makan sume dh masuk pakej..hotel xde aircond sbb sejuk mcm oversea...wah!mcm penah pegi plak..ha,from medan to lake toba dalam four hours perjalanan.after spend one night at lake toba, we go to Brastagi..four hours again..yang kelaka nye, this trip la yang tdo puas..naik2 mobil je, trus tutup mate, mkn ms on the way..so, perut kenyang, mate pon layu...last day we go to Medan,nk catch flight lagi coz from brastagi to Medan,two hours plak...konon2 last day nk shoppng dkt Medan, tp hari ahad plak hari gugur means hari cuti.dekat medan, diorng kerja n sekolah monday to saturday, so Sunday cuti la...sdey..byk kedai tutup..kalau tau awal2, mase 1st day dh shopping....mmg kecik ati sbb xpat shopping...but dis trip mmg best...dapat tgk culture org lain...n the best part is release tension from all the work..n dapat jumpa kawan2 aku...rindu la..bile la nk jumpe lagi..si madamada si sidasida n si inaina...miss u gal...

Thursday, February 18, 2010

Panduan Supaya Orang Suka kepada kita


This is the summary that i read from a book written by Dr Fadzilah Kamsah.

Beberapa perkara yang membantu anda menjadi orang yang mudah disukai:

1. Anda mesti suka menolong orang
2. Jadilah orang yang jujur, ikhlas, dan berhati baik dan gambarkan sifat-sifat mulia dalam komunikasi anda. tetapi ingat, jangan bersandiwara keran sekali orang tahu anda cuma berpura-pura, sampai mati orang itu membenci anda
3. Banyakkan mendengar dari bercakap.
4. Jadikan diri anda seorang yang menarik minat orang itu apabila bercakap kepadanya.
5. Apabila berbual gunakan gaya positif dan koorperatif. Gaya positif tidak menggunakan perkataan-perkataan negatif. Gaya koorperatif tidak tunjuk pandai dengan membuktikan orang lain salah ataupun tidak betul.
6. Tunjukkan anda seorang yang positif. Jangan suka merungut-rungut.

There is other tips but look similar to these tips..enjoy reading. I want to be someone that people like too... hihihi

Wednesday, February 3, 2010

Azam Ke???

Dah lame plak x ber blog...mungkin xsampai seru nk conteng2..all the things yg nk wat kene de mood...so, bile mood dh smpi br la conteng....
Azam or mission dis year:
1. kurus kan badan, kalau leh 7 kg...tp mmg nk turun 7kg sbb nak iphone...ade org nak kasi hadiah klu turun 7kg...manyak syiook...utk wahida, kene turun 10kg tau..haha
2. prepare utk mase depan..apakah???hehehe
3. berfikiran positif...jangan nk kutuk2 org if xtau pe yg sebenarnye..
4. bawak kete ngn berhemah...tolong la nabilah,elok2 skit bwk kete tu..hihihi
5. kumpul duit banyak2...maksudnye berjimat cermat..bersama2 hanim...nasib de kawan, klu x, mmg shopping je keje aku..
6. menjadi lecturer yang berdedikasi..wah!!nmpk sgt sebelum ni aku tak dedikasi...dedibasi ade la...haha
7. melancong...maklumla, pasport dah buat..hehehe...
8. menjadi anak,kekasih, kawan, yang baik dan setia..ahaks
9. rajin masak di rumah..contohnya buat karipap semalam bersama hanim...hanim wat sardin sedap...hihi...rajin kan hanim???kenapakah nama aku xde dalam memasak semalam?nampak sgt aku tolong nyebok je..hehe
10. mkn pizza hut...hahaha..ni bukan azam ek, ni kempunan pizza namenye..
hmmm...ade lagi nnt i tambah la..hehehe..yang penting no 1 mmg kene buat..hanya utk iphone..haha

Semoga tercapai semuanya...insyaAllah..